Dit jaar geen lentekriebels

Home » Nieuws » Dit jaar geen lentekriebels
Dit jaar geen lentekriebels
03/03/2024

Dit jaar geen lentekriebels
Recent verscheen de eerste novelle van Janneke Stemerdink. Janneke deed in 2023 mee met de schrijfwedstrijd van De Verhalenfabriek en was een van de gelukkigen die er met een boekcontract vandoor ging. Haar novelle April’s Cookies valt in de smaak bij de feelgood recensenten.

Een smaakvolle start van een liefdevolle serie – ⭐️⭐️⭐️⭐️ Diane Kooistra (Diane’s Boekenhoekje)

Janneke Stemerdink over April’s Cookies

Al een tijdje liep ik rond met het idee een feelgood roman te schrijven, maar ik ben een uitsteller. Om mezelf een stok achter de deur te geven, meldde ik me aan bij een schrijfgroep. Als ik elke paar weken een stukje moest schrijven, zou dat boek er misschien een keer komen.

In de eerste bijeenkomst maakten we personagedossiers. We kozen een foto van een persoon en beantwoorden daar over. Hoe heet deze persoon, wat is de leeftijd, welke hobby’s heeft hij, wat is zijn lievelingseten, grootste wens, etc. Erg leuk om te doen.

Een week later zag ik een bericht over de Lentekriebels schrijfwedstrijd. Mijn gedachten sloegen op hol. Voorjaar, zon, vogels, bloemen, verliefdheid … Maar wat als iemand het helemaal gehad had met dat voorjaar? Dat iemand absoluut geen zin had in licht, luchtig, verliefd, bloemetjes en bijtjes? Op dat moment wandelde April mijn hoofd binnen.

Ik pakte mijn laptop en het lijstje met vragen voor een personagedossier. Een kwartier later had April zich aan me voorgesteld. Nog een kwartier later had June haar zegje gedaan. En de volgende dag kwam daar Stef bij. Die heette toen nog wel Jef trouwens.

Toen ik toch zo lekker bezig was, googelde ik maar eens op ‘synopsis’. Ik vond een fijne vragenlijst die ik invulde en daar was de kern van mijn verhaal.

Alleen die grootste wens van April, wat kon dat zijn? Ik wist wel wat ze niet wilde: bij de opticien blijven werken, maar verder kwam ik niet. Als haar grootste wens net als die van Stef ‘huisje, boompje, beestje’ was, werd het wel erg saai. En toen ineens bedacht ik de koekjesbakkerij.

Daarna ging het best snel. Zelfs een beetje te snel. Ik had wel eens ergens gelezen over schrijvers die vertelden dat hun personages ‘er met het verhaal vandoor gingen’. Dat nam ik altijd met een korreltje zout. Totdat April precies dat deed en ik ineens ruim 7000 woorden te veel had.

‘Schrijven is schrappen’ blijkt dus ook geen onzin te zijn.”

April’s Cookies – Janneke Stemerdink – 5,99 – Ebookonly

Ben je nu ook nieuwsgierig geworden naar de nieuwe feelgood April’s Cookies van Janneke Stemerdink? Mail info@deverhalenfabriek.com voor een recensie exemplaar.
Janneke is beschikbaar voor interviews.